meremaa.jpg

Hei!

Mina olen Liina ja ma armastan reisimist!

11 imelist paika, mida Mehhikos külastada

11 imelist paika, mida Mehhikos külastada

Põhja-Ameerikas asuval Mehhikol on niivõrd palju turistidele pakkuda. Toon välja üksteist kohta, mida igal juhul võiks külastada.

Isla Mujeres. Kariibi mere ääres asuvasse turistimekasse Cancúni on soodsam lennata kui nii mõnessegi teise Mehhiko linna. Cancúnis iseenesest kuigi palju teha ei ole ning peaasjalikult on seal hotellidele kuuluvad rannad. Cancúnist tunnise laevasõidu kaugusel asub aga Isla Mujeres ehk Naiste saar. Tõsi küll, sealgi kipub olema palju turiste (eriti nädalavahetusel, sest siis lähevad sinna ka mehhiklased), kuid rannad on IMELISED. Kõige populaarsemaks rannaks on pikk Playa del Norte ehk Põhjarand. Vesi on kristallselge, helesinine ja soe.

IMG_2033.JPG

Isla Holbox. Et saada Holboxi saarele, tuleb sõita Cancúnist 140 kilomeetrit põhja poole Chiquilasse. Kui Cancun on pigem turistirohke, siis Chiquila näol on tegemist unise kalurikülaga. Inimesed tulevad sinna vaid selleks, et sõita laevaga poole tunni kaugusel asuvale Holboxi saarele. Holboxi rannad on sama lummavad nagu Mujeresil – võib-olla isegi kaunimad. Siin on aga väike nõks: linna (küla?) keskme lähedal asuvad pigem keskpärased rannad. Hakka kõndima mööda randa ja juba poole tunni pärast vaatavad vastu vaated, mida poleks osanud oodatagi..

IMG_5147.JPG

Tulum. Tulumis asuvad ainsad maiade varemed, mis on mere kaldal. Pärast seda, kui oled lauspäikese käes varemeid imetlenud, on ideaalne jalutada veidi eemale ning sulpsata merevette. Tõsi küll, tegemist on Mehhiko mõistes siiski keskpäraste randadega. Hoopis parem idee on sõita Tulumist näiteks Akumali randa (mikrobussiga umbes 20 minutit), kus on võimalik kilpkonnadega ujuda.

IMG_3873.JPG

Bacalar. Ka Bacalar asub turistirohkes Quintana Roo osariigis, kuid mitte Kariibi mere ääres. Bacalar uhkustab hoopis laguuniga. Kindlasti tasub võtta paadiekskursioon (umbes 10 eurot) 7 värvi laguuni. Sealsel veel on tõesti nii palju värve ning vägisi tekib küsimus – kas see, mida näed, on päriselt ka olemas?

IMG_4185.JPG

San Cristobal de las Casas. Mehhiko keskosas asuv linnake on paljude lemmikuks. See lihtsalt võidab südame oma armsate koloniaalstiilis majade ja toredate inimestega. Linnakese lähedal tasub aga käia Sumidero kanjonis.

Real de Catorce. Mehhiko keskosas Matehuala linna lähistel (Matehualasse on mõistlik sõita Monterreyst või San Luis Potosíst) asub Real de Catorce kummituslinn. Iseenesest ei ole Real de Catorce distantsilt Matehualast liiga kaugel, aga sinna väljub buss neli korda päevas ja tee on väga halb. Ühistransport viib ühe tunneli juurde, kus tuleb edasi istuda tasuta bussile. See minibuss sõidab läbi paarikilomeetrise tunneli ning kohale jõudes.. avaneb justkui uus maailm. Nagu muinasjutus jõuaks läbi tunneli teise ajastusse. Et näha aga kummituslinna ennast (sadakond aastat tagasi maha jäetud küla), tuleb võtta hobuseekskursioon ning minna mägedesse.

IMG_4463.JPG

Celestún või Ría Lagartos. Kui ihaldad näha roosasid flamingosid, siis on selleks parimad paigad Celestún ja Ría Lagartos. Ometi ei tasu minna kindla peale, sest flamingode nägemine sõltub üsna palju aastaajast. Info läheb lahku – mõni ütleb, et flamingosid on rohkem näha novembris-detsembris, samas olen ka lugenud, et jaanuarist kuni märtsini on parim aeg. Mina käisin aprillikuus Celestúnis flamingosid otsimas (selleks korraldatakse paadireise, mille hind ühele inimesele on veidi üle 10 euro) ning nägin kõigest kolme-nelja. Aga kui vesi pole flamingode jaoks liiga madal, siis on neid seal parvedes. Kahjuks ei ole lindudele lubatud väga lähedale minna.

Chichen Itza. Maiade tempel Chichen Itza on üks seitsmest moodsast maailmaimest. Muljetavaldav templite kompleks on kindlasti külastamist väärt, aga arvestada tuleb ka sellega, et turiste tungleb seal massiliselt. Kui eelistad pigem pageda turistide eest, siis külasta Uxmali. Selle kompleksi pilet on ka tunduvalt odavam kui Chichen Itza oma.

Cenoted. Need on Yucatani poolsaarele väga omased veekogud, mida leidub seal vähemalt 6000. Põhimõtteliselt on tegemist looduslike lubjakivist kaevude ehk karstilehtritega, milles on vesi ülipuhas. Ujuda armastavad nendes nii kohalikud kui ka välismaalased – oluline on aga teada, et cenotede sügavus on vähemalt mitukümmend meetrit. Turistide hulgas populaarsed cenoted asuvad Chichen Itza ja Tulumi lähedal. Kui tahad saada turistidest eemale, siis tasub seada suund Mérida lähedal paiknevasse Homúni, mida nimetatakse Mehhiko cenotede pealinnaks. Ekstreemsuse armastajate jaoks on kindlasti ligitõmbav idee minna cenotesse sukelduma.

IMG_2697.JPG

Mérida. Seda nimetatakse Mehhiko kõige ohutumaks suurlinnaks, kus võib väidetavalt kell kaks öösel ka ringi jalutada, ilma et midagi juhtuks. Iseenesest pole Méridas väga palju vaatamisväärsusi, kuid pikemaks ajaks jäädes hakkad tunnetama linna melu ja hinge. See on kultuurne linn, kus toimub palju üritusi. Samuti on tõeliselt mõnus jalutada mööda Mérida pisikesi tänavaid, mis on tavaliselt ühesuunalised.

Mexico City. Kesk-Ameerikas kipub olema nii, et riigi pealinn on kõige koledam koht. Õnneks Mehhiko kohta see ei käi. Meeles tuleb aga pidada, et Mexico City on kõikidest eelpool mainitud paikadest kõige ohtlikum. Üks väga äge koht, mida külastada, on Xochimilco hõljuvad aiad. Xochimilco on täis kanaleid, mida mööda saab kanuu või paadiga sõita. Imeline vaade suurlinnale avaneb aga Mexico City keskmes asuvast Torre Latinoamericanast. Muide – Torre Latinoamericana on märkimisväärne, sest elas üle 1985. aastal aset leidnud 8,2-magnituudilise maavärina, ilma et oleks saanud vigastusi.

meh1.jpg
Kuidas ma leidsin Tallinnast tükikese oma unelmate linnast

Kuidas ma leidsin Tallinnast tükikese oma unelmate linnast

Vedas mul, pääsesin maksudest

Vedas mul, pääsesin maksudest