meremaa.jpg

Hei!

Mina olen Liina ja ma armastan reisimist!

Lõunapiirkonna favela võib okei olla, aga kui lähed põhja, saad kuuli kerre

Lõunapiirkonna favela võib okei olla, aga kui lähed põhja, saad kuuli kerre

Nagu ma eelmises postituses ütlesin, siis on mõned favelad ohtlikumad kui teised. Näiteks minu portugali keele õpetaja Jean ütles, et Zona Suli ehk turistipiirkonna (Copacabana, Ipanema, Lebloni läheduses) favelad on märksa ohutumad kui Zona Norte omad. Zona Suli ehk Lõunapiirkonna favelasse minnes ei pruugi sinuga midagi juhtuda, aga Zona Norte ehk Põhjapiirkonnas favelasse minnes võid küll kuuli kerre saada.

Olin varasemalt kuulnud seda juttu, et favelades ei varastata – kui keegi seda teeb, siis temaga tegeleb narkoboss isiklikult. Niisiis teadsin ma kogu aeg, et ka Cantagalo favela (kus ma viis ööd ööbisin) on selles osas ohutu. Jean rääkis mulle aga, et mõned nädalad tagasi see kokkulepe murti ning nüüd on jälle lubatud varastada. Kokkulepe oli politsei ja narkobossi vahel. Jean ei ole kuidagi seotud faveladega, niisiis oli vägagi aus küsimus, kuidas ta küll seda teab. „Inimesed räägivad. Üks räägib ühele, see teisele ja nii edasi,“ muigas ta.

Favela elu võtavad kokku ka kaks laulu, mida esitavad funk-muusika artistid Cidinho ja Doca. Lugu „Rap das Armas“ (Relvade räpp) teavad ilmselt ka paljud eestlased, sest kümmekond aastat tagasi oli see ka Eestis väga populaarne. Parapaparapapapaa – teate ju seda laulu? Seesama rõõmsana kõlab parapapatamine tähendab laulus tegelikult tulistamise heli. Kuna laul on täis slängi ja minu jaoks tundmatuid sõnu, tõlkisime selle üheskoos Jeaniga ära. Favela räpparid laulavad sellest, et nende favelat on politseil raske vallutada ning isegi politsei kardab neid, kuidas nad tulistavad niisama õhku ning loomulikult nagu relvade räpile kohane, siis mainitakse väga palju erinevaid relvasid (seepärast ma sellest teksti ise aru ei saanudki) – millisel mehel on milline relv. Lugu lõpetatakse granaadi õhku viskamisega.

IMG_5672.jpg

„Rap da Felicidade“ (Õnneräpp) on aga täis kriitikat elu ja olukorra vastu. Räpparid laulavad, et nad tahavad vaid rahulikult käia oma kodufavelas, aga näiteks palvetamist võivad segada tulistamispaugud. Küsisin Jeanilt selle kohta – kas asi toimib siis nii, et tullakse oma naabrit tulistama. Ei, toimuvad hoopis sõjad favelade vahel.

Reetureid favela ei salli. Selle hosteli töötaja, kus ma ööbisin, jutustas mulle ühe koleda loo. „Ma olen näinud hukkamist pealt. Tegemist oli reeturiga, kes andis politseinikele infot narkobosside kohta. Narkobossid said sellest teada ja armu talle ei antud. Ta tapeti kõigi silme all,“ jutustas mees. Seega on tema sõnul kõige lihtsam olla neutraalne.

Ma ostsin Rios olles ka ühe raamatu kuulsa narkobossi elust. Selle pealkiri on midagi sellist: „Mäe omanik. Üks mees ja võitlus Rio üle“. Viide mäe omanikule tähendab siis seda, et favelad asuvad mäenõlvadel. Raamat on portugali keeles, kuid ei tundunud väga keeruliselt kirjutatud, nii et kui saan seda lugedes põnevaid asju teada, siis kirjutan veel siia.

 

Kuidas end pilve tõmmanud tüüp hostelist välja visati

Kuidas end pilve tõmmanud tüüp hostelist välja visati

5 ööd favelas: hommikune tulistamine, automaadiga narkodiiler ning korrumpeerunud politsei

5 ööd favelas: hommikune tulistamine, automaadiga narkodiiler ning korrumpeerunud politsei