meremaa.jpg

Hei!

Mina olen Liina ja ma armastan reisimist!

9 põhjust, miks on tegelikult Eestis HEA ELU

9 põhjust, miks on tegelikult Eestis HEA ELU

Ma olen näinud elu erinevates maailmajagudes ning iga kord Eestisse naastes tänan universumi selle eest, mis meil siin on. Pärast järjekordset nelja kuud kodust 10 000 kilomeetri kaugusel tahan ma öelda: EESTIS ON HEA ELU!

Panen kirja mõned põhjused.

Meil on kodu. Mind on kõikidest reisidest enim raputanud Indias käimine, sealne vaesus on lausa šokeeriv. Kodutuid on ka Eestis, aga suurem osa nendest on ühel või teisel põhjusel selles ise süüdi. Indias on kõik tänavad ja sillaalused kodutuid täis.

Kas olete näinud Ladina-Ameerika seebikates maju, kus inimesed elavad? Olete mõelnud, kas need on päriselt ka olemas või on see filmilik liialdus? Väga, väga paljud inimesed elavad Ladina-Ameerikas taolistes majades ja see on tavaline. Äkki on mul vedanud, aga Eestimaal pole ma küll selliseid maju näinud.

Üks kodu Mehhikos Sanhcati külas

Üks kodu Mehhikos Sanhcati külas

Meil on baasmugavused. Siinsetes kodudes on olemas elekter ja vesi ning see on meie jaoks midagi niivõrd loomulikku. Jah, ma kujutan ette, et Eestiski leidub neid elamisi, kus on sellega probleeme, aga üldpildis on see meil olemas. Veetsin Dominical kuus päeva ja elektrit sai tänu generaatoritele vaid mõned tunnid. Laeks mobiili keset päeva täis, föönitaks juukseid või vaataks telekat? Ei saa! Täpsustuseks: Dominical pole praegu igal pool elektrit, sest 10 kuud tagasi tabas neid läbi aegade kõige hullem orkaan.

Meil on telefonilevi ja wifi. Nii mõnigi võib praegu põlastavalt öelda, et need pole üldse nii vajalikud asjad. Ei olegi eluks VAJALIK, aga tähtis on ta küll. Mida sa arvaksid, kui ühel hetkel poleks Tallinna kesklinnas enam telefonilevi või internet ei töötaks? E-Eestis oleks ilmselt paanika lõputu. Sattusin ühes Mehhiko väikekülas rääkima šveitslannaga, kes oli armastuse pärast sinna kolinud. Kohas, kus ta elas, polnud ei telefonilevi ega internetti – ja ta oli nii rahul.

Meil pole loodusõnnetusi. Aeg-ajalt kuuleme uudistest, et Hawaiil purskas vulkaan, Puerto Ricot raputas orkaan või Iraani tabas maavärin. Meist läheb see tihtipeale mööda, sest see on Eesti jaoks niivõrd kauge teema. Siin ju ei ole selliseid looduskatastroofe. Tõsi küll, maavärinad võivad olla, aga need on ju väga väikesed. Toon jälle Dominica näite – kolm tundi kestnud orkaan hävitas paljude inimeste jaoks terve elu. Nad tulid hommikul oma varjenditest välja ja nende kodu või äri oli läinud. Hirmus mõelda.

Meil pole mürgiseid elukaid. Ainus mürgine elukas Eestis on rästik ja temagi mürk ei tapa. Minu esimesel Mehhiko-õhtul vaatas elutoa põrandal mulle vastu skorpion. Tol hetkel arvasin veel, et skorpioni nõelamine on alati tappev. Õnneks selgus, et vähemalt Mehhikos Yucatani poolsaarel ei ole mürgised skorpionid, nende nõelamine on lihtsalt väga valus. Loomulikult on olemas ka nii mürgiseid skorpione, kellelt nõelata saamine lõpetabki elutee. Rääkimata ämblikest ja madudest…

Muide – Eestis on hea ka see, et viiesentimeetrilised prussakad ei lenda!

Siin ei levi tõsiseid haigusi. Troopilistes maades võib moskiitohammustus põhjustada näiteks malaariat või zikat. Samuti võib mustuse tõttu saada valiku kõhuhaigusi. Asjad, mille pärast me Eestis ei muretse.

Meil on vabadust. Keegi ei ütle, kellega me tohime abielluda ja kellega mitte. Samuti on meil vabadus abielu lahutada. Tegelikult võime teha praktiliselt kõike, mida soovime. Kuna Eestis pole vabaduse piiramisega probleeme, siis ei oska me tihtipeale seda isegi hinnata.

Siin pole tapvalt ohtlik. Eesti on keskmisest ohutum koht. Loomulikult ei tasu Tallinnaski mahajäetud majade vahel kell kaks öösel uidata, aga siin ei ole asjad nii hullud, et ma ei võiks öösel taksost kümme meetrit majja kõndida.

IMG_5346.JPG

Üldine elatustase on siiski hea. Ma lugesin eile artiklit, et statistika kohaselt ei vea kolmandik eestimaalasi oma palgaga kuu lõpuni välja. Ma ei tea, kas on aus seda siin välja tuua ja öelda, et mujal on veel hullem. Kas loeb, et mujal on hullem? Nõustun, et esmajoones peaks hoolitsema selle eest, et Eestis oleks hea elu. Aga palun ärge vähemalt öelge öelge, et Eesti elu on sitt.

Kuidas riiki kolmeks aastaks illegaalselt jääda?

Kuidas riiki kolmeks aastaks illegaalselt jääda?

Jep, ma olen tagasi.. aga miks nii külm on?

Jep, ma olen tagasi.. aga miks nii külm on?