meremaa.jpg

Hei!

Mina olen Liina ja ma armastan reisimist!

WTF hetk: Cabo Verde lennujaamas oli šokolaad kallim kui Šveitsi lennujaamas! Ehk siis, pole see Cabo Verde nii odav midagi...

WTF hetk: Cabo Verde lennujaamas oli šokolaad kallim kui Šveitsi lennujaamas! Ehk siis, pole see Cabo Verde nii odav midagi...

Cabo Verde, Aafrika riik, järelikult on odav.. tutkit!

Tegelikult räägin ma peamiselt toidupoodide hindadest, mis mind tõsiselt ehmatasid. Esimest korda käisime supermarketis hotelli lähedal asuvas Vila Verde kompleksis ning olin veendunud, et hinnad on kopsakad vaid seetõttu, et piirkonnas peatuvad turistid.

Järgmisel päeval uitasime läheduses asuvas Santa Maria linnakeses (kus muidugi on küll palju turiste, aga elab ka rohkelt kohalikke) ja hinnad olid kohati isegi kallimad kui eile nähtud. Nagu... mina olen seal vaid kümme päeva, ma võin osta hommikusöögiks kolmeeurost juustu, aga kohalikele käib see ju ilmselgelt üle jõu.

Toon näiteid toidupoodide hindadest.

Viinamarjad (nigela väljanägemisega!) – ligi 10 eurot kilo

Ploomid – 8 eurot kilo

Kirsstomatid – 7 eurot kilo

Juustupakk (pisike, 150 grammi) – 3.50

Võipakk – 4

Küpsised – väikeste pakkide hinnad algasid 2 eurost, aga suvaline pakk võis maksta ka 5-6 eurot

Pisike krõpsupakk – 1.50

Twix, Snickers jms väieksed šokolaadid – 1.50

Knorr kiirnuudlid topsis – 2.50

Mõned üksikud asjad olid ka enam-vähem normaalse hinnaga. Näiteks pisike jogurtitops maksis umbes 50 senti. Värskelt küpsetatud leivakuklid 20-30 senti. Hommikusöögihelbed umbes 3-4 eurot pakk. Õunade kilo 2.50 (muidugi oli ka 4 eurot kilo õunu). Munade hind tuli ka vist võrreldav Eesti omaga – 6 muna eest tuli välja käia 1.50.

Uurisin selle teema kohta vastuvõtulauas töötavalt kutilt, kes kinnitas: poes on hinnad kohalike jaoks liiga kallid. Veel aasta-paar tagasi olid hinnad tuntavalt madalamad, aga koroonakriisi ning Ukraina ja Iisraeli sõja valguses hindu aina tõstetakse. Riigitasandil kuidagi seda ei takistata ja inimesed vaesuvad.

Tema sõnul saab restoranitöötaja kuus umbes 290 eurot palka. Miinimupalk on alla 200 euro kuus. Eks igaüks saab ise arvutada, mitu kilo viinamarju oleks võimalik kuupalga eest osta. Nukker igal juhul.

Sama teema tuli jutuks ühe taksojuhiga ning küsisin küsimuse, mis mind painas: kuidas inimesed üldse hakkama saavad? Taksojuht vastas, et pidevalt tuleb kalkuleerida, mida saab osta ja mida mitte. Muidu pidavat olema Sali saare pealinnas (mitte riigi pealinn) Espargoses hinnad pisut madalamad kui Santa Marias.

Tänaval samas väga palju vaesust siiski märgata ei ole. Taksojuhi sõnul saadakse üldiselt hakkama ja kes ei saa, need elavad kommuun-slummides. Ise ma neid ei näinud, ju nad on kuskil äärelinnas.

Kuigi toidupoes on hinnad kopsakad, siis väljas süües on hinnatase vägagi okei. Umbes selline nagu Eestis, võib-olla pisut madalam. Kenas kohvikus maksad oma kohvi eest ikka 3 eurot nagu Eestis.

Aa ja muidugi see teema, mis pealkirjas on. Šveitsi lennujaamas oli Twix odavam kui Sali lennujaamas. Kuidas see võimalik on???

2. kord lapsega reisile: me polnud veel kohalegi jõudnud, kui juba kahetsesin!

2. kord lapsega reisile: me polnud veel kohalegi jõudnud, kui juba kahetsesin!