meremaa.jpg

Hei!

Mina olen Liina ja ma armastan reisimist!

Aitab kerjamisest – äkki kammid juuksed ära ja lähed tööle?

Aitab kerjamisest – äkki kammid juuksed ära ja lähed tööle?

Kui keegi tänaval mult raha küsib, siis suure tõenäosusega annan. Liiga agressiivselt küsides ma põgenen.. aga tagasihoidlikult ja vaikselt, siis ikka natuke annan. Mõtlen alati, et pean enda elu eest nii tänulik olema ja seega ka aitama neid, kes abi vajavad.

Sanahcatis kerjuseid ei ole, küll aga on suurlinnas Meridas. Ja tegelikult, ilmselt sama palju kui on Meridas kerjuseid, on seal ka tööpakkumisi. Praktiliselt igal tänaval kõndides võib leida mõne poe või salongi uksel kuulutuse: otsime töötajat. Mõni koht otsib isegi kolme töötajat. Ja siis meetri kaugusel sellest sildist kerjab keegi raha. Aga äkki kammid juuksed, pesed end ära ja lähed tööle?

Jah, loomulikult, kui kerjajaks on invaliid või mõne puudega inimene, siis on ehk arusaadav. Ma pole eriti kursis Mehhiko sotsiaalsüsteemiga, aga ei usu, et see eriti toetav on. Samas, kuidas saab põhjendada kerjamist täies elujõus mees? Sellega, et tööd ei ole? Mehhikos ei saa! Siin on töötajate põud!

Tegelikult ma tean küll, kuidas kerjajad põhjendaksid, miks nad seda teevad. Nad teenivad ju niimoodi märksa enam lihtsalt tänavanurgal istudes. Makse ei pea ka maksma.

IMG_1534.JPG

Samal ajal on minul tekkinud suur lugupidamine kõikide töötajate vastu. Ka nende, kes tulevad meile tänaval odava hinnaga nätsu või kommi pakkuma. Nad teevad midagi! Nad ei kerja, vaid püüavad veidigi ausat tööd teha. Minu hinge on aastaid kriipinud Ladina-Ameerika riikides nii tavaline kingapuhastajate töö. Ehk siis mõni jõukas senjoor ütleb, et tahab kingad puhtaks saada, istub toolile ning keegi vaeseke hakkab puhastama. Varem pidasin ma neid kingapuhastuse soovijaid ülbeteks tegelasteks, aga nüüd vaatan asjale teistmoodi. Nad annavad võimaluse ausat tööd teha. Kingapuhastamine on ka töö. Ja see on palju parem kui kerjata tänavanurgal.

Selle postituse peapildiks on üks 80-aastane proua, kes müüb Meridas keskväljaku lähedal puuvilju. Ta näeb üsna väetike välja, võiks ju temagi kerjama minna. Aga pigem müüb ta puuvilju ja teenib ausal teel raha. Ostsin talt kirsse ja rääkisin veidi juttu. Minu lugupidamine tema vastu.

Sa oled seal ja vaatad seda.. ja küsid, kas see on päriselt ka olemas?

Sa oled seal ja vaatad seda.. ja küsid, kas see on päriselt ka olemas?

Hiigelsuur pööre elus: hea palgaga tööst usklikuks ning võõrale maale

Hiigelsuur pööre elus: hea palgaga tööst usklikuks ning võõrale maale