meremaa.jpg

Hei!

Mina olen Liina ja ma armastan reisimist!

Petuskeemist, mille ohvriks VIST langesime

Petuskeemist, mille ohvriks VIST langesime

Foto: Pixabay

Mulle tundub, et Hanoi on Vietnami petuskeemide pealinn. Igal pool veebis hoiatatakse nende eest ning mitme õnge on meid püütud ka meelitada.

Kõigepealt sellest skeemist, mille ohvriks me VIST langesime. See sõna „vist“ tekitab ilmselt mõnevõrra segadust. Asi on selles, et ma pole lõpuni kindel, kuidas siis asi oli.

Saabusime Hanoisse pool seitse õhtul ning lennujaama uksest astusime välja pool kaheksa. Väljas oli pime. Teadsin, et on olemas bussid, mis sõidavad odava raha eest kesklinna, kuid sealt tuleks edasi takso võtta. Ja loomulikult on taksod, mis kasseerivad korralikult. Uurisin infolauast võimaluste kohta. Seal olnud naine teatas, et peaksime minema taksoga linna ning see on umbes 20 eurot ehk 500 000 kohalikku. Buss maksab väidetavalt 4 eurot inimese kohta ning lisaks kesklinnas takso hind.

Astusime välja ning loomulikult võtsid meid rajalt maha taksojuhid. Algul me ei reageerinud, kuid siis otsustasime üle küsida, palju nad tahavad. 16 eurot ehk 400 000 kohalikku. Hmm, see on odavam kui infolaua naine ütles. Taustal sõitis buss ka juba minema… niisiis otsustasime, et olgu pealegi.

Kui kõndisime tüübiga kaasa, siis selgus, et ametlik taksojuht ta pole. Sõitsime lennujaama alast välja, kui tüüp teatas, et mingi vangerdus on ja tema kolleeg võtab meid üle. Maksame teisele tüübile, aga hind on ikka sama. Niisiis istusime tavalisest sõiduautost taksosse. See oli väga veider ja ilmselgelt oli siin petuskeem ikka mängus. Äkki peavad ametlikud taksod mingit raha lennujaama teenistuse eest maksma ning kliendi toob välja eraauto?

Las ta olla, meid see ei puudutanud – meilt üle 400 000 ei nõutud. Aga siis ma sattusin ikka uuesti lugema Hanoi lennujaama ametlikku kodulehte, kus väideti, et bussipilet maksab alla euro ja takso umbes 320 000 ehk 13 eurot. Kas see tähendab, et lennujaama ametlik töötaja on ka petuskeemi osa? Ta on kõikide petistega mestis? Ta ei saa ju teada, millise juhi juurde ma lähen, sest ei teinud isegi katset mind kuhugi kindlasse kohta suunata. Või siis on lennujaama info nii aegunud? Pagan, arvestades, et oleme Aasias, usun ma ikka rohkem seda, et lennujaam töötaja on ka petis…

Aga okei, ma jätan selle Hanoi lennujaama taksotemaatika sinnapaika… Sten juba muigab, et ma ei suuda jätta seda, et me saime kolm eurot tünga… :)

Räägin parem kahest ülejäänud skeemist, mille ohvriks meid püüti meelitada. Näiteks luusivad turistiatraktsioonide juures naised, kes kannavad õlal spetsiaalse antribuudiga korve (vaadake avapilti – kahjuks pole see minu, vaid Pixabay oma) – nad püüavad turistidele seda õla peale lükata. Noh, turist rõõmustab, et saab ägeda pildi… ja siis kukutakse raha nõudma. Me nägime, kuidas vägisi püüti turistile neid õlale panna, meie aga pagesime eest.

Samuti on populaarne pisikeste sõõrikute pakkumine. Lähenev naine pakub sulle oma korvist pisikest sõõrikut, mida vastu võttes pead maksma suure summa. Väidetavalt ei meki need hästi ka.

Luksus kuubis: imelise aknavaatega kajut, ahhetama panev kulinaarne elamus ja paitav päike!

Luksus kuubis: imelise aknavaatega kajut, ahhetama panev kulinaarne elamus ja paitav päike!

Bussijuht küsib säravalt naeratades: „Soovid ka oksekotti?“

Bussijuht küsib säravalt naeratades: „Soovid ka oksekotti?“