meremaa.jpg

Hei!

Mina olen Liina ja ma armastan reisimist!

Päevatrip Helsingisse: ära unusta külastada talve võlumaad Nuuksio põhjapõtrade pargis!

Päevatrip Helsingisse: ära unusta külastada talve võlumaad Nuuksio põhjapõtrade pargis!

Tegime Steniga mõni aeg tagasi päevareisi Helsingisse. Olles varahommikul teel Helsingisse ja lihtsalt sirvides netis erinevaid Helsingi vaatamisväärsuste soovitusi, jõudsin ühe väga huvitava kohani: Nuuksio põhjapõtrade park (Nuuksio Reindeer Park).

Nuuksio asub Helsingist vähem kui 40 kilomeetri kaugusel ja loomulikult oleks kõige mugavam sinna minna autoga. Aga meie ei läinud Helsingi tripile autoga ning seega uurisin kohe ühistranspordi võimalusi. Otseliini ei olnud. Küll aga pakkus Google Maps välja päris mitmeid trajektoore, kuidas kahe erineva ühistranspordiga kohale jõuda.

Esimesena otsustasime minna seda teed mööda, et sõidame välja ühest rongijaama lähedal asuvast kaubanduskeskuse bussijaamast. Kui jõudsime kaubanduskeskusesse, siis Maps enam seda varianti meile ei pakkunud ning me ei suutnud vastavat bussi üles leida. Jäime sellest maha.

Egas midagi. Võtsime siis järgmiseks variandiks välja sõita rongijaamast ning seda ma pigem soovitaksin ka teistele. Väga mugav oli võtta rongijaamast liin E või U, sõita Espoosse ning sealt siis edasi bussiga number 245 Nuuksionpää suunas. Liin 245 käib vaid korra tunnis, nii et tuleb arvestada, et kui sellest maha jääd, siis tuleb päris pikalt aega parajaks teha. Samas on Espoo bussi- ja rongijaamas ka kaubanduskeskus, nii et sel ajal võib ju poodlema minna.

Helsingist Espoosse sõitis rong 25 minutit, liin number 245 Nuuksio pargi juurde 24 minutit, õige peatus oli Punjomossen. Pileti ostsime Helsingi rongijaamast ning see kehtis 90 minutit. Hinnaks 4.10.

Viimases bussis olidki peamiselt turistid, kes hakkasid pargi läheduses erinevates peatustes maha minema. No ja see ajas meid segadusse – et kas saame ikka Google Mapsi usaldada ja ta ütleb, milline on õige peatus? Uurisime selle kohta bussijuhilt, kes oli muide eestlane. Tema ütles, et sõidaksime veel ühe peatuse võrra edasi. No otseloomulikult usaldame inimest, mitte tehnoloogiat.

Ronisime siis tema soovitatud peatuses maha ning mingit pargisissepääsu küll kusagil ei paistnud. Ainsa teeotsa juures oli märge, et see on eratee. Õnneks oli sealsamas ka bussipeatus tagasisõiduks ning seisis päris mitmeid inimesi – läksime uurima, kas keegi teab, kus pargi sissepääs on ja selgus, et hoopis Google Mapsil oli õigus. Eelmise peatuse juures oli sissepääs. Bussijuht pani meile lihtsalt pada.

Kõndisime siis kümme minutit tagasi – et väljas oli tõeline talve võlumaa, siis oli see jalutuskäik tõeliselt nauditav. Tõsi, külm, aga nauditav.

Nüüd aga pargist endast. Kuigi arvasin, et park on tunduvalt suurem kui ta oli, siis tegelikkuses oli seal kõigest viis põhjapõtra. Park on avatud igal laupäeval ja pühapäeval kell 12-15 ning külastushinnaks (2023 veebruaris) on 25 eurot inimese kohta. Lapsepileti hind on 10 eurot.

Algselt olime plaaninud parki jõuda kella 13 paiku, aga kuna jäime kaubanduskeskuse bussist maha, siis jõudsime pisut pärast kella 14. Ma pabistasin, et ei jõua pargiga õieti tutvuda nii lühikese aja jooksul (pannakse ju kell 15 juba kinni), aga tegelikult oli see meie vedamine – töötajad ütlesid, et veel tund tagasi oli siin nii-nii palju rahvast. Aga nüüd, 45 minutit enne sulgemist, oli lisaks meile umbes kümmekond inimest. Mugav. Niisiis, minu soovitus: mine põhjapõtru külastama pigem tunnike või vähem enne sulgemist.

Väike territoorium ja viis põhjapõtra ning selle eest 25 eurot… Tegelikult on see päris palju, eriti kui oled mitmekesi. SAMAS, ma ei kahetse hetkekski, et sinna läksime. Saime ka portsu sammalt ning tänu sellele võimalusi põtru toita – see oli tõesti nii vahva kogemus isegi täiskasvanu jaoks. Seega, põhjapõtradega kohtumiseks pole vaja Põhja-Soome minna, näeb ka Helsingi lähedal.

Lisaks asub see park tõeliselt idüllilises kohas metsade vahel. Eriti imeline on siis, kui lumi on maas.

Mis puutub aga tagasi Helsingisse pääsemisse, siis annan nõu: ostke bussipilet juba ette. Kes on rohkem Helsingis käinud, on asjaga kindlasti kursis, aga nii meile kui ka paljudele teistele turistidele (nägime inimesi bussijuhilt selle kohta küsimas) tuli üllatusena, et bussijuhilt pole võimalik piletit osta. Ainus võimalus keset metsa pilet saada, oli tõmmata äpp nimega HSL. Okei, meie tõmbasimegi, aga ma samas mõtlesin, et näiteks minu isal pole sellist telefoni, kuhu saaks äppe tõmmata. Mis tema siis teeb taolises olukorras? Ega seal äpis ka pileti ostmine probleemideta ei sujunud ning oleksime peaaegu jänest sõitnud. Süsteem lihtsalt ei aktsepteerinud meie pangakaarte – lõpuks õnnestus ikka pilet osta.

Üleüldiselt soovitan aga seda parki väga – tõeliselt mõnus paaritunnine käik, millega Helsingi päevareisi sisustada :)

Beebiga esimest korda reisima – kas katastroof või täitsa okei asi, mida teha?!

Beebiga esimest korda reisima – kas katastroof või täitsa okei asi, mida teha?!

Aasta reisikokkuvõte: läbisin enda jaoks olulise verstaposti! Nüüd järgmiste unistuste poole!

Aasta reisikokkuvõte: läbisin enda jaoks olulise verstaposti! Nüüd järgmiste unistuste poole!